gutua_mai.jpg

Koordinatoren rekonstrueres!

Koordinatoren får nytt innhold og ny utforming. Dette tar litt tid.

banksy01

Et gatekunstverk kan ha like stor betydning som et fredet kulturminne.

I maleriet «Cave Painting» av gatekunstneren Banksy ser vi en arbeidstaker som maler over hulemalerier med mennesker og dyr. Her inviterer Banksy oss til å tenke på hva som er bevaringsverdig og hva som ikke er det. Hvorfor blir noen gatekunstverk spontant fjernet, uavhengig av verdien på kunsten og av om budskapet er positivt eller negativt?

Banksy minner oss om graffitiens opprinnelse som har sine røtter i hulemalerier som går 32 000 år tilbake i tid. Ordet graffiti stammer fra det italienske graffito som betyr «rissning» eller risset/skrapt inn i veggen. Dersom vi ser på gatekunst som visuell kommunikasjon, kan vi finne lignende trekk mellom hulemalerier og gatekunst.

Den dansk-palestinske dikteren ble bare 24 år gammel.

Dikteren slo 18 år gammel gjennom med sin første diktsamling «Yahya Hassan» i 2013, og ble hyllet som en av de første danske stemmene som skildret livet i et minoritetsmiljø. I høst kom oppfølgeren «Yahya Hassan 2» ut i Danmark – og for den er Hassan nominert til Nordisk råds litteraturpris som deles ut senere i år.

Les mer i VG

I Dagbladets arkiv ligger det en kronikk fra 2014, en transkripsjon av talen Hassan fremførte i programmet Deadline på DR2, Danmarks Radio. Den er publisert på norsk etter avtale med forfatteren: Okkupasjonen som dehumaniserer

 


 

Kopirett © 2021 Koordinatoren. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU General Public License.