Begynner vi først å bruke såkalt geoengineering til å manipulere klodens klima for å motvirke klimaendringene, kan vi ikke plutselig stoppe igjen, ifølge ny studie.

Hvis vi begynner med geoengineering – sende «klimapartikler» opp i atmosfæren for å motvirke global oppvarming – kan det være katastrofalt hvis vi plutselig stopper igjen.

Det vil i så fall lede til raske endringer i det globale klimaet, med enda større press på allerede skrøpelige økosystemer.

Det er skrekkscenarioet i en ny vitenskapelig studie som bruker datamodeller til å vise at vi må være veldig varsomme med å manipulere klimaet, selv om det er for å motvirke virkningen av CO2.

«Hvis vi bevisst begynner å endre på klimaet, har vi en forpliktelse overfor de andre artene på jorden til å vite hvordan det kommer til å påvirke dem. Studien vår viser at en rask stopp for geoengineering vil være en enorm trussel for klodens biologiske mangfold», skriver Alan Robock, som er professor ved Rutgers University, New Brunswick, i en e-post til videnskab.dk.

Studien er nettopp publisert i det vitenskapelige tidsskriftet Nature Ecology & Evolution.

Skrekkscenarioet er realistisk

Scenarioet i studien er ganske realistisk, fordi geoengineering i prinsippet kan foretas og betales av ett enkelt land.

Derfor er studien veldig relevant for å forstå hvordan det kan påvirke klodens biologiske mangfold.

Det mener professor Jens-Christian Svenning fra Institut for Bioscience ved Aarhus Universitet i Danmark.

– Det er en øyeåpner for meg at geoengineering kan lede til så plutselige klimaendringer, og det kan få stor betydning for planter og dyr, sier Svenning, som ikke har hatt noe med den nye studien å gjøre.

– Temperaturendringen er ikke så stor, men det skjer raskt, og når det kommer i tillegg til alle de andre påvirkningene som rammer klodens økosystemer, kan det skape store problemer.

Les mer hos Forskning.no

 

Kopirett © 2021 Koordinatoren. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU General Public License.