ask01.jpg

Koordinatoren rekonstrueres!

Koordinatoren får nytt innhold og ny utforming. Dette tar litt tid.

DEBATT: – Dette handler om store penger for de få. Og om enorme inngrep og store konsekvenser for natur og miljø som ikke tas med i regnskapet, skriver Naturvernforbundet i Rana og omegn.

«Grønn» energi fra vindkraft - til hvilken pris?
I et av verdens mest forurensede områder utvinnes sjeldne metaller som er essensielt i produksjon av vindturbiner.

Flere av metallene brukes i all mulig avansert teknologi, blant annet i magneter som anvendes i smarttelefoner, tv-skjermer, kameralinser, våpensystemer – og altså i såkalt «grønn» teknologi som vindturbiner og elbiler. Kina står for 95 prosent av verdens produksjon av de sjeldne metallene neodymium og dysprosim som begge brukes i produksjonen av selve vindturbinene.

Utvinningen foregår i store dagbrudd. Den er ressurskrevende og etterlater seg giftig avfall i store mengder. Mineralene ligger i årer, ofte sammen med radioaktive og giftige stoffer.

For hvert tonn som utvinnes, ligger gjennomsnittlig to tonn avfall igjen. Noen kilometer vest for millionbyen Baotou i Indre Mongolia finnes en 10 km2 stor gigantisk, giftig innsjø hvor kjemikalier fra en av Kinas største gruvebyer havner. Bøndene som bodde i landsbyene i dette tidligere landbruksområdet, måtte flytte. Avlingene ble ødelagte, og dyrene ble syke. Området er livløst og ett av verdens mest forurensede. Folk som fremdeles bor der har store helseplager. BBC Future har fulgt en gruppe arkitekter og designere fra Unknown Fields hit. De reiste bakover i kjeden av leverandører og endte opp i dette golde steppelandet i Indre Mongolia som de kalte «verdens verste sted» (https://www.nrk.no/urix/gronn-teknologi-fra-en-giftpol-1.12296571).

Les mer hos Rana NO

Kopirett © 2021 Koordinatoren. Alle rettigheter reservert.
Joomla! er fri programvare utgitt under GNU General Public License.